El cistell de les meves joguines

Podcast dels contes de la Irene

La Irene surt al diari Més Ebre (1) Desembre 28, 2008

Filed under: General — jacme07 @ 8:19 pm
Tags: , , ,

El cistell de les meves joguines és el nou espai radiofònic d’Antena Caro protagonitzat per una xiqueta tortosina de deu anys, la Irene López, que forma part del programa Lletres ebrenques, conduit per l’escriptor campredonenc Emigdi Subirats.

Encara que ens sorprengui —i molt— trobar una nena tan petita darrere d’un micròfon aquest és un clar exemple d’una filla que segueix els passos de sa mare. Sílvia Favà, la mare de la Irene, és llicenciada en magisteri i psicòloga i escriptora amateur. «Suposo que intenta, en certa manera, imitar-me o fer el que jo faig», explica Favà.

És dissabte al matí quan Més Ebre visitem la Irene a casa seua. Primer, ens parla amb molta timidesa i quasi ni ens mira els ulls. La Sílvia, però, trenca el gel i comença a explicar-nos en què consisteixen les aficions de la menuda. Després de regalar-li un àlbum a la Irene perquè hi classifiqui les fotografies dels seus peluixos preferits, la nena es posa molt contenta i va a buscar les carpetes on hi guarda tots els seus contes i apunts.

«La Irene, amb sis mesos, ja parlava. Al parvulari mostrava un gran interès per aprendre a llegir i, quan tenia 4 anys, vaig descobrir que sabia llegir la lletra d’impremta. Ho havia après sola!», explica Favà. La xiqueta, que solia assar temporades a casa, s’entretenia molt amb els seus peluixos als qui, poc a poc, va anar batejant, amb nom i cognoms. La Irene jugava amb sa mare inventant històries dels peluixos i interpretaven les seues veus, establint diàlegs entre ells.

A partir dels 8 anys, la xiqueta va començar a escriure contes protagonitzats pels seus peluixos, alhora que va traslladar al seu món imaginari tot allò que formava part del seu dia a dia. D’aquesta manera, la Irene va crear el món de ‘Pelugingi’, on cada un dels peluixos té un origen, una família, uns gustos i un caràcter diferents; encara que tots van junts a la mateixa escola. Alguns fan 4t o 5è de primària, depenent del tamany dels ninos.

La Irene configura, cada any, una llista, per ordre alfabètic, amb tots els noms dels peluixos que van al col·le i també dibuixa la fotografia del grup de classe. Així mateix, la xiqueta sol redactar també els exàmens que fan els peluixos, les notes que les mestres envien als pares, les felicitacions de Nadal, els papers informatius sobre les excursions escolars… Tot un món, aparentment real i molt racional, que gira entorn d’un bon grapat de ninots.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s